Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 24.04.2024 - 13:39  //  aktualizácia: 24.04.2024 - 13:54  //  zobrazené: 767

Budúcich školákov a škôlkárov čakajú zápisy

Zápisy na všetky štyri základné školy prebehnú tento rok vo štvrtok 25. apríla a do materských škôl v termíne 2.-7. mája. Na základné školy podľa by malo v septembri nastúpiť podľa veku 176 prvákov.

 

Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025

Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. (deti narodené od 1.9.2017 – 31.8.2018)

Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“).

Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

Zápis detí do prvého ročníka sa uskutoční v termíne :

25. apríla 2024 (štvrtok) od 14:00h do 18:00h

Základná škola vyžaduje pri zápise:

1. osobné údaje o dieťati v rozsahu :

  • meno a priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste),

  • dátum a miesto narodenia,

  • adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa alebo žiak obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu,

  • rodné číslo,

  • štátna príslušnosť,

  • národnosť

2. osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu :

  • meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu,

  • adresa miesta, kde sa zákonný zástupca obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu

  • kontakt na účely komunikácie.

3. k zápisu treba priniesť :

  • vypísanú prihlášku – elektronickú alebo písomnú prihlášku (dotazník)

  • kópiu rodného listu dieťaťa

  • občiansky preukaz zákonného zástupcu

  • splnomocnenie (v prípade neúčasti) druhého zákonného zástupcu


Zápisy do Materskej školy

Podávanie žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy a na predprimárne vzdelávanie do jednotlivých elokovaných pracovísk (EP) na školský rok 2024/2025 sa uskutoční v termíne: 2. – 7. mája 2024 v jednotlivých EP.

 

V dňoch 2.5., 3.5.2024 - v čase od 08,00 hod. do 10,00 hod.

V dňoch 6.5., 7.5.2024 - v čase od 16,00 hod. do 18,00 hod.

 

PODMIENKY PRIJÍMANIA DETÍ DO MŠ:

Podľa § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje riaditeľka MŠ Senica nasledovné podmienky prijímania detí do MŠ:

Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa spravidla od troch do šiestich rokov.

Prednostne sa prijímajú deti, pre ktoré je podľa zákona č. 209/2019 Z.z., ktorým sa upravuje a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, plnenie predprimárneho vzdelávania povinné (pre deti, ktoré do 31. augusta príslušného kalendárneho roku dovŕšia vek 5 rokov).

Pred nástupom do MŠ musí mať každé dieťa osvojené základné hygienické návyky, základy sebaobsluhy a musí ovládať základy stolovania (dieťa nesmie nosiť plienky, vie sa pýtať na WC, vie sa obuť, vyzliecť, dokáže jesť lyžicou a piť z pohára).

V prípade zvýšeného záujmu o prijatie detí do MŠ, ktorý by mohol prekročiť kapacitu MŠ sa budú zohľadňovať ostatné podmienky prijatia:

a) k septembru príslušného kalendárneho roku dieťa dovŕši fyzický vek tri roky,

b) individuálna situácia dieťaťa,

c) opakovane podávaná žiadosť v dvoch po sebe nasledujúcich rokoch v danom elokovanom pracovisku MŠ,

d) sociálne znevýhodnené prostredie dieťaťa- potrebné predložiť potvrdenie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

Deti po dovŕšení dvoch rokov veku môžu byť prijaté, ak sú vytvorené vhodné materiálne a personálne podmienky a dosahujú požadovanú úroveň v oblasti hygienických návykov a sebaobsluhy a ak to dovoľuje kapacita MŠ.

Do MŠ sa prijímajú deti na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu o umiestnenie dieťaťa do MŠ spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré predloží zástupkyni školy. Do MŠ sa prijímajú deti zdravé, aj deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP). Ak ide o dieťa so ŠVVP predloží zákonný zástupca okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Dieťa so ŠVVP môže byť prijaté, ak sú v MŠ vytvorené vhodné priestorové, materiálne i personálne podmienky.

Prijímanie detí je v kompetencii zástupkýň v jednotlivých EP, od ktorých rodič prevezme rozhodnutie o prijatí dieťaťa s podpisom riaditeľky MŠ.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!