Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 08.09.2017 - 12:03  //  aktualizácia: 08.09.2017 - 12:08  //  zobrazené: 1467

Parkojáda

Súčasťou jarmoku a Senického kultúrneho leta je už niekoľko rokov podujatie venované predovšetkým deťom a mladým ľuďom Parkojáda. Tento rok (19.8.) bol program detských divadelných predstavení obohatený o stánok Klubu ochrancov zelene KOZEL a mladí umelci sa predstavili v časti Mladá off scéna v parku za DAVom.

V úvode programu sa deti mohli zapojiť do bábkového interaktívneho divadielka Veľké cestovateľské dobrodružstvo Artúra Buchtu spojeného s remeselnými dielňami, ktoré si pripravilo Divadlo oProti. Predstavenie o veľkom tučnom vtákovi a jeho zložitej ceste do teplých krajín rozprával drotár Jano, ktorého si zahral Seničan Ján Hyža a predstavenie režírovala jeho senická kolegyňa Daniela Evjáková (Cádrová).

Aj v druhom predstavení Prázdniny na ostrove Kurekuredut boli detskí diváci vtiahnutí do deja. Deti si prešli dobrodružstvami s odvážnou Pipi a príbeh samy vytvárali pod vedením profesionálnych lektoriek z EDUdrama Bratislava.

Súčasťou Parkojády boli aj tvorivé dielničky a infostánok OZ KOZEL o dôležitosti stromov pre náš život. Členovia Klubu ochrancov zelene si pozvali na pomoc arboristu Jakuba Kováča, ktorý v praktickej ukážke znázornil, ako sa treba starať o stromy. Ošetrenia pod jeho rukami sa dostalo staršiemu jaseňu.

Parkojáda niesla podtitul - je ľahké byť mladým v Senici!  Je potešujúce, že sa k pôvodnej myšlienke spojiť rôzne žánre umenia do jedného podujatia pripája aj nová vlna mladých senických umelcov.  V časti parku za DAVom svoj stan rozprestrela Mladá off scéna pod taktovkou výtvarníčky Žofie Fodorovej. Medzi stromami parku svoju tvorbu v podobe fotografií,  obrazov, básní i hudby prezentovali i ďalší mladí začínajúci  umelci.

Podujatie Parkojáda sa v senickom parku koná nepretržite už od roku 2007. Jej pôvodná myšlienka, ale aj prvé ročníky však pochádzajú ešte z obdobia rokov 1988 – 1992, kedy sa konali prvé štyri takéto podujatia. Vtedy vznikla Parkojáda z potreby mladých senických umelcov  niečo urobiť. Ako oni hovoria - vyluftovať sa.  Vtedajšia Parkojáda mala za cieľ skĺbiť poéziu s divadlom a hudbou. Myšlienka skrskla v hlave mladého senického divadelníka Ivana Fodora, ktorý do nej vtiahol aj ďalších vtedy začínajúcich umelcov - Anku Gamonnovú, Mikuláša Fajnora, Mariána Hatalu a ďalších. A práve tvorca myšlienky Ivan Fodor je tým, vďaka ktorému sa Parkojáda koná aj dnes a je už neoddeliteľnou súčasťou Senického kultúrneho leta.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!