Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 04.10.2017 - 15:16  //  aktualizácia: 04.10.2017 - 15:25  //  zobrazené: 2311

Plody Záhoria 2017

V priestoroch Domu kultúry Senica sú od 3. do 6. októbra 2017 prezentované výsledky práce záhradkárov z okresu Senica, ktoré sa im napriek značným výkyvom počasia počas vegetačného roku 2017 podarilo dopestovať. Na okresnej výstave Plody Záhoria 2017 je prezentovaných 241 vzoriek ovocia a zeleniny z 15 základných organizácii Slovenského zväzu záhradkárov.

Jarné mrazy, vysoké letné teploty a dlhé obdobie sucha sa tento rok podpísali vo viacerých oblastiach Záhoria k nižšej úrode. Výkyvy počasia sa dotkli jabĺk, hrušiek, čerešní, či sliviek, hrozno zmrzlo na 100%, síce vyhnalo nové výhonky, na ktorých boli i hrozná, ale prúty nevyzreli a tak je ohrozená aj budúcoročná úroda. Zelenine sa naopak darilo,“ zhodnotil počas otvorenia výstavy tohtoročnú sezónu predseda OV SZZ Florián Pavlík. Počasie tak zariadilo, že sa v tomto roku nekonali výstavy v lokalitách, kde bývali samozrejmosťou, ako napr. v Brezovej pod Bradlom, Jablonici, či v Borskom Mikuláši. Kým v minulom roku prispelo do okresnej výstavy 22 základných organizácii, tento rok sa výpestkami mohlo pochváliť len 15 z nich. Napriek tomu výstava nie je ochudobnená, keďže je tu vystavený takmer identický počet vzoriek ako minulý rok. A kusy sú to naozaj nádherné. Komisia ocenila najkrajšie druhy zo skupiny, ktorým udelila ceny a čestné uznania.  Ocenenie Jablko  výstavy si odniesla vzorka z odrody Melodie pestovateľa  Jozefa Bauera zo Senice. Najkrajšiu hrušku dopestoval tento rok Milan Hladík z Brodského a bola to odroda Lucasova. Ocenenie si odniesli aj iné odrody jabĺk a hrušiek, ale i papriky, cesnaku, kapusty, červenej repy, či včelárske produkty. Vybrané vzorky budú reprezentovať záhradkárov zo senického regiónu na  celoslovenskej výstave ovocia JAHRADA 2017 v Trenčíne.

Sprievodnou akciou výstavy Plody Záhoria bola aj súťaž žiakov základných škôl v aranžovaní . Zúčastnilo sa jej 9 žiakov z 3 škôl. Aj keď aranžovanie je skôr považované za ženskú alebo dievčenskú záležitosť, v tejto súťaži prekvapil chlapčenský účastník a Tomáš Rýzek z II. ZŠ so svojou prácou dokonca zvíťazil. Za práce, ktoré žiaci vytvorili by sa nemuseli hanbiť ani dospelí. 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!