Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.10.2017 - 13:44  //  aktualizácia: 12.10.2017 - 13:53  //  zobrazené: 2835

Kto získa Cenu senickej mládeže 2017?

Študentský parlament mesta  (ŠP) Senica  a Centrum voľného času pripravili 12. ročník mestskej ankety Cena senickej mládeže (CSM). V ankete ide o ocenenie osobnosti, ktorá sa dlhodobo, odborne a s plným nasadením venuje  mládeži v školstve,  športe, kultúre či v neziskových organizáciách. Nápad je dielom ŠP z roku 2006 a  podporovaný primátorom mesta. Za tú dobu prešli anketou desiatky známych vynikajúcich ľudí, napríklad  učiteľ ZUŠ-ky a  výtvarník Štefan Orth, trénerka Andy Jakubcová, stredoškolská učiteľka Viera  Medňanská z OA, stredoškolský učiteľ  Peter Chlupík z Gymnázia L. Novomeského  a Marek Štítny z Informačnej kancelárie  Europe Direct. Tento rok zazneli v študentských radách a v ŠP najmä mená zaslúžilých a zanietených učiteľov, ktorí zanechávajú na študentoch naozaj výraznú stopu.

 

PhDr. Margita Hološková, učiteľka, Gymnázium L. Novomeského 

Pani Margita Hološková  vyučuje slovenský jazyk a literatúru a  francúzsky jazyk. Je to typ človeka, ktorý svojou prácou žije. Môžeme u nej vidieť nadšenie z literatúry, francúzštiny alebo  umenia.  Ani po 45 rokoch strávených na gymnáziu ju profesia učiteľa neprestáva baviť, práve naopak, svoju prácu má čím ďale,  tým radšej a za nič by ju nevymenila. Svoje povolanie miluje. Keď začne vyučovať akoby zabudla na problémy bežného života a sústredí  sa len na to, ako podať  čo  najlepšie študentom to, čo vie.  Činnosť  s mládežou, spoznávanie nových osobností, možnosť stretnúť sa  s rôznymi  ľuďmi a snaha pochopiť študentov sú neodmysliteľnou súčasťou jej vyučovacieho systému. Školským zvončekom sa jej povolanie nekončí a venuje sa  príprave žiakov na olympiády a rečnícke súťaže zo slovenského a  francúzskeho jazyka.  Vo svojom voľnom čase, ktorého má veľmi málo, má rada výlety spojené s spoznávaním, výstavy, divadlo, koncerty a tiež ju fascinujú spôsoby bežnej reči ľudí. Svoje jazykové znalosti zhmotnila aj v publikovaných prekladoch. Počas svojho pôsobenia na gymnáziu vychovala a pripravila nielen mnoho úspešných olympionikov, rečníkov, spisovateľov, žurnalistov, ale aj ľudí, ktorým ukázala, aký je náš rodný jazyk krásny a zaujímavý.                          

Patrícia Maxianová,  Gymnázium  L. Novomeského, 4.A

 

 

Mgr. Stanislav Macek, futbalový tréner,  učiteľ, SSOŠP 

Svoj život od ranného detstva zasvätil futbalu, ktorý mu prirástol k srdcu natoľko, že sa mu venuje ako tréner. Už 15 rokov odovzdáva praktické a odborné futbalové skúsenosti žiakom a dorastencom a jeho rukami prešlo mnoho talentovaných chlapcov. Trénovať začal v Hlbokom, neskôr sa venoval dorastencom v FK Senica, Myjava a Trnava. Všetci ho majú radi pre jeho priateľskú povahu, obetavosť, spravodlivosť, tímového ducha, vie podporiť i  napriek tomu, že pri tréningoch je nekompromisný, takže chlapci musia na sebe tvrdo a systematicky pracovať. S jeho pomocou a pod jeho vedením dosahujú významné domáce i medzinárodné úspechy. Mnohí jeho zverenci nastupovali v juniorskej reprezentácii Slovenska a neskôr sa prepracovali do profesionálneho seniorského futbalu. Pod jeho rukami vyrástli takí futbalisti ako Mráz, Krč, Kosorín, Otrísal, Junas, Chvátal, Čunta, Pittner a Szaráz a do zahraničia sa dostali Baumgartner a Tomič (Sampdoria Janov), Filinský (FC Turín), Chromek (ADO Den Haag), Adamec (SKN St. Pölten). Je fyzicky a psychicky veľmi náročné zvládať dospievajúcich chlapcov, vyplniť im zmysluplne voľný čas, dať im šancu uplatniť sa v živote, tráviť s nimi všetky víkendy na zápasoch, sústredeniach a turnajoch a navyše dosahovať vynikajúce výsledky. A preto si pán učiteľ a tréner Stanislav Macek zo Súkromnej strednej odbornej školy určite zaslúži veľké poďakovanie a nomináciu na Cenu senickej mládeže 2017.

Dominik Martišiak,  SSOŠP

 

 

Štefánia Jánošová, učiteľka ZUŠ 

Literárno-dramatický odbor a najmä umelecký prednes sú srdcové záležitosti Štefánie Jánošovej. Počas svojej bohatej praxe pôsobila na viacerých školách, no napokon zakotvila v Základnej umeleckej škole v Senici. Jej rukami prešli desiatky úspešných recitátorov, ktorí sa každoročne zúčastňujú významných celoslovenských súťaží ako Hviezdoslavov Kubín, Timravina studnička, či Beniakove Chynorany. Odmenou pre ňu sú taktiež vystúpenia jej žiakov v Slovenskom národnom divadle či účasti na medzinárodných podujatiach ako je festival poézie vo Valašskom Meziříčí. Pri svojej práci sa snaží žiakov nielen pripraviť zodpovedne na prednes, no najmä rozšíriť ich znalosti v oblasti literatúry a vštepiť im schopnosť vedieť sa vyjadriť a rozpovedať svoj príbeh. Jej rukopis je evidentný na každom jej žiakovi a preto považujeme za vhodnú formu poďakovania za roky svedomitej práce i túto nomináciu.

Martin Očko, Gymnázium L. Novomeského

 

 

Veríme, že ste si našli svojho človeka a za neho aj zahlasujete.  Na facebooku CVČ Stonožka Senica nájdete vytvorenú udalosť Cena senickej mládeže 2017, v rámci ktorej sú uverejnené fotografie kandidátov. Kliknutím na Páči sa mi to pod fotkou kandidáta mu dáte svoj hlas.  Hlasovať môžu nielen tí, čo sú priateľmi Stonožky, ale všetci Seničania, ktorí sú na facebooku. Hlasovanie je  spustené od 10. októbra  a potrvá do 24. októbra.

Víťaz ankety bude slávnostne ocenený na Dni študentstva na radnici, ktorý sa uskutoční 7. novembra.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!