Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 10.01.2018 - 14:16  //  aktualizácia: 10.01.2018 - 14:24  //  zobrazené: 4324

Šesť rokov plaveckého klubu Aqua: trénujú v ňom zlatí medailisti aj Športovkyňa roku 2017

Senica – Keď na prelome rokov 2011 a 2012 v Senici vznikal nový plavecký klub Aqua, prihlásilo sa doň niekoľko detí, neplavcov, ktorí sotva začali drať školské lavice. Po šiestich rokov existencie dnes v klube pod vedením skúsených trénerov pláva osemnásť registrovaných plavcov, a prakticky neuplynie mesiac bez toho, aby sa jeho členovia zúčastnili nejakej súťaže, či už oblastnej, celoslovenskej alebo dokonca medzinárodnej. A stalo sa pravidlom, že zo súťaží deti z PK Aqua odchádzajú ovešané medailami. Výnimkou nebol ani rok 2017. Jedna z plavkýň, Sofia Babincová, sa dokonca vďaka svojim plaveckým úspechom stala športovkyňou roka 2017 Trnavského kraja. 

Cieľom trénerov plaveckého klubu Aqua je vychovávať nielen senickú plaveckú základňu, ale aj nových majstrov Slovenska. A ten sa im zatiaľ darí napĺňať viac než len úspešne. „V roku 2017 na Majstrovstvách Slovenskej republiky získala napríklad Sofia Babincová dve prvé miesta, v plávaní na dve sto metrov a štyri sto metrov na voľný spôsob, na Majstrovstvách západoslovenskej oblasti kategórie B a starší získal Tomáš Polák trikrát zlatú medailu, a Samuel Semanko jednu zlatú medailu. Na decembrových majstrovstvách Slovenska v plávaní mladších žiakov v Čilistove Tomáš a Samo spolu vyplávali šestnásť nových osobných rekordov,“ zmienil jeden zo zakladateľov klubu a tréner Andrej Laho. A to stihol vymenovať len pár z úspešných súťaží v roku 2017.

 

Deti v plaveckom klube Aqua plávajú pod vedením skúsených trénerov, ktorí si pravidelne dopĺňajú vzdelanie. „Okrem mňa plavcov trénuje ešte veľmi skúsený tréner Milan Jamrich, ktorý plávať naučil doslova niekoľko generácií Seničanov, a tréner Pavol Cyprich, ktorý je tak ako ja trénerom plávania druhého kvalifikačného stupňa. Asistentom je Zdenko Babíček,“ povedal Laho.

Aby tréner dokázal v malých plavcoch vzbudiť zápal pre vec, musí vynaložiť veľa energie. „Práca trénera je nesmierne rôznorodá, musí nielen školiť, ale aj motivovať a tvarovať pretekárov. Deťom musí nielen zaistiť nutné znalosti, ale aj sprostredkovať aktívny odpočinok, a psychické uvoľnenie, zábavu. Základom každého tréningu, či už vo vode, alebo v telocvični, je mať radosť z cvičenia,“ popísal Laho.

Podľa neho však nielen skúsení a zapálení tréneri však dokážu z plavcov v klube urobiť šampiónov. Ak chcú deti dosahovať úspechy, musia plávaniu spolu s rodičmi obetovať veľa času aj energie. Výsledky ale stoja za to, a plávanie je navyše zdraviu veľmi prospešný šport. „Na rodičoch veľmi záleží. Niektorí si myslia, že z ich „plavca“ bude majster Slovenska hneď, treba však mať trpezlivosť. Vytrénovanie plavca je dlhodobá záležitosť, obnášajúca množstvo naplávaných kilometrov, odriekanie, trpezlivosť a vytrvalosť. Dôležité je tiež u dieťaťa objaviť talent,“ uviedol skúsený tréner.

Vrcholové plávanie je časovo náročná záležitosť. „Po rekonštrukcií senickej plavárne, kedy sme trénovali v iných bazénoch, už zasa trénujeme v Senici. Štyri až päťkrát týždenne majú plavci tréning vo vode na plavárni, jedenkrát za týždeň potom máme takzvanú suchú prípravu v telocvični 2. základnej školy. Za to, že moji zverenci môžu naďalej trénovať na našej plavárni, chcem poďakovať Mestu Senica a Rekreačným službám mesta Senica,“ dodal Laho. 

Za šesť rokov existencie klubu už jeho zverenci dokázali, že obstoja v konkurencií iných plaveckých klubov a pravidelne získavajú skvelé umiestnenia. Medzi najväčšie talenty PK Aqua patria Tomáš Polák, Samuel Semanko a Sofia Babincová. „Tomáš Polák na všetkých súťažiach na Slovensku aj v Čechách získaval popredné miesta. Najväčší úspech dosiahol na majstrovstvách Slovenska najmladších žiakov v roku 2015, kde získal v disciplíne sto metrov prsia prvé miesto a titul Majster Slovenska. Na poslednej súťaži Majstrovstiev západoslovenskej oblasti si svojím časom 1:38,25 v disciplíne sto metrov prsia upevnil prvú priečku v rebríčku slovenských plavcov v kategórií deväťročných. Samuel Semanko sa zo súťaží tiež pravidelne vracia s medailami, obľúbenými disciplínami sú preňho znak a motýlik. No a veľmi nádejná plavkyňa Sofia Babincová sa už tiež niekoľkokrát na slovenských a českých súťažiach postavila na stupne víťazov, napríklad na medzinárodnej súťaži v Brne vyhrala závod na dvadsaťpäť metrov kraul. Jej obľúbenými disciplínami sú kraul, prsia a motýlik,“ vymenoval hrdý Laho. Aj ostatní malí plavci z PK Aqua však v rámci pohárových súťaží organizovaných pod hlavičkou Slovenskej plaveckej federácie dosiahli mnoho úspechov.

 

Aj záver roka 2017 opäť potvrdil, že poctivý tréning pod vedením skúsených trénerov v PK Aqua Senica sa vypláca. V konkurencií viac než tri sto plavcov z tridsiatich štyroch klubov na medzinárodnej súťaži Brno cup obstáli senickí plavci skvelo. „Za náš klub plávali Sofia Babincová, Jaroslav Bartoš,  Isabella Fukna, Dominika Páleníková, Františka Peterková, Martin Ragula, Martin Repta, Radka Reptová, Samuel Semanko a Adriána Šimčíková. Súťaže sa zúčastnili aj nový plavci, Matias Ivánek, Oliver Mullner a Zuzana Tuláková. Náš klub mal 48 štartov a z toho štyridsať osobných rekordov,“ poznamenal Laho. Plavci sa aj na týchto pretekoch postavili na stupienky víťazov. Martin Ragula vybojoval tri zlaté medaile a jednu bronzovú, Martin Repta si vyplával zlato, striebro aj bronz, Samuel Semanko striebro a bronz a Isabella Fuknová získala zlato.

 

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!