Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 28.09.2017 - 08:57  //  aktualizácia: 02.10.2017 - 10:00  //  zobrazené: 2503

PK Záhorák zahájil zimnú sezónu

Prázdniny plavcov majú iba jeden mesiac. Po júlovej prestávke hneď začiatkom augusta začína opäť trénigová drina, ranné vstávanie a „kilometre naplávaných hodín“. Na rozdiel od rovesníkov sa deň pre plavcom začínal pred šiestou, a to šesť dní v týždni. Tréning aj počas prázdnin je potrebný, aby boli plavci pripravení na úvodné preteky v Štúrove, ktoré každoročne odštartujú zimnú sezónu.


PK Záhorák  začal sezónu s piatimi medailami
 
V sobotu 26. augusta 2017  plavci z PK Záhorák zahájili po dvojmesačnej pretekárskej pauze jesennú sezónu na otvorenom bazéne v areáli termálneho kúpaliska Vadaš Štúrovo.  Konali sa tu po 39. krát tradičné medzinárodné plavecké preteky Štúrovské stovky, kde plavci zo Záhoria nemohli chýbať.
V sobotu ráno po trojdňovom štúrovskom sústredení nastúpili Seničania na slávnostné otvorenie pretekov. Stretli sa tu plavci z celého Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Talianska a Srbska.
Štúrovo zažilo aj vďaka plavcom z PK Záhorák naozaj jeden krásny, horúci, slnečný deň, plný pekných plaveckých zážitkov. Počnúc zdolaním svojho prvého 50 metrového motýlika Ninkou Pipíškovou a Ninkou Jankovýchovou, až po účasť Michala Serdahelyho vo finále pretekov 100 m prsia. Michal  skončil vo finále na krásnom treťom mieste s časom 1:16:40. Michal za sebou nechal v bazéne všetkých od seba starších plavcov, čím získal nielen bronzovú medailu, ale aj uznanie trénera  Ing. Stanislava Mihalku.
Po mesiaci tvrdej driny prišla sladká odmena s príchuťou víťastva - päť medailí.  Ako prvý bodoval a na najvyšší stupeň víťazov sa postavil Michal Serdahely. V disciplíne 100 m prsia získal zlatú medailu s časom  1:16:81, čím získal miestenku  v už spomínanom finálovom preteku.  Ako druhá sa na pódium s číslom 3 postavila Hanka Hrúzová. Bronzovú medailu jej priniesol znak s časom 1:25:19.  Tretí v poradí spomedzi Záhorákov bodoval Matúš Vašíček a to hneď dvakrát. Najskôr tretím miestom  v disciplíne 100 m motýlik (1:19:17) a následne vylepšil skóre o striebornú medailu  za 100 m voľný spôsob (1:07:95).
Okrem už spomínaných pretekárov v Štúrove tvrdo tri dni trénovali a osobáky na pretekoch vylepšili: Karin Vašíčková, Aneta Bíliková, Lucia Serdahelyová, Tamara Pastuchová, Jakub Jankových a Adam Pipíška, ktorému bronz 100 m motýlik unikol iba o „dohmat“ - 11 stotín sekundy.
V každom prípade, tohtoročná účast na úvodných pretekoch sezóny v Štúrove bola oveľa úspešnejšia ako tá predošlá. Pred rokom plavci bojovali nielen s časmi a súpermi, ale aj zhoršenými tréningovými možnosťami z dôvodu rekonštrukcie plavárne. Tohtoročné Štúrovo bolo teda pekným začiatkom sezóny  a veríme, že k ešte krajším budúcim výkonom.

 

Dámska jazda v Trenčíne
Septembrový víkend 23. - 24. 9. sa plavkyne z PK Záhorák zúčastnili 4. kola Slovenského pohára žiakov. Tento víkend sa Sagan stal po tretíkrát majstrom sveta a nebol jediný, kto mal úspešný deň. Päť Záhoráčok zo Senice – Karin Vašíčková, Aneta Bíliková, Hana Hrúzová, Žofia Žúrková a Lucia Serdahelyová sa vybrali do Trenčína. Nie však shoppovať, ale súťažiť. Aj napriek zdravotným problémom každá jedna vyplávala medailu.
V sobotu sa na stupne víťazov postupne postavilo trio Karin, Aneta a Lucia. Karin si vyplávala bronz v disciplíne 100 m znak (1:38:82), Aneta a Lucia striebro za 200m motýlik. Aneta s časom 3:35:53 a Lucia za 2:55:68.
V nedeľu zber medailí pod hradom Matúša Čáka pokračoval. Karin excelovala hneď v prvej disciplíne, a to 200 m polohový pretek, ktorý jej s časom 3:26:79 priniesol bronzovú medailu a disciplína 100 m motýlik tú najcenejšiu. Zlato za čas 1:45:65. Záverečná disciplína pretekov 200 m znak patrila jednoznačne babám zo Senice. Duo Hana a Žofia sa po spoločnej rozplavbe aj spoločne postavili na stupne víťazov. Hanka na bronzový stupienok s časom 2:53:82 a Žofka s časom 2:51:58 na stupeň najvyšší, kde si pravzala zlato. Suma sumárum 5 šikovných dievčat, dvaja tréneri - Bernard Vaca a Stanislav Mihalka, 37 zúčastnených klubov, 385 pretekárov z toho 224 dievčat, 9 osobákov, 7 medailí (2x zlato, 2x striebro, 3x bronz). Táto sumarizácia vzhľadom na aktuálne prebiehajúcu odstávku plavárne je pekným vysvedčením nielen pre plavcov a trénerov, ale najmä rodičov plavcov, ktorí zabezpečujú prepravu detí na tréningy do Ratíškovíc, kde PK Záhorák aktuálne v čase odstávky senickej plavárne trénuje 3x do týždňa, plus kondičná príprava na športoviskách v Senici.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!