Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 08.03.2024 - 14:20  //  aktualizácia: 08.03.2024 - 14:24  //  zobrazené: 159

Prehodnotenie doteraz prijatých opatrení a povodňového rizika v časti Kunov

predkladateľ: Dušan Podmajerský

Interpelácia z 9. MsZ:

Nakoľko sa po opakovaných urgenciách neriešia občanmi požadované opatrenia pred prichádzajúcou búrkovou sezónou, žiadam primátora o opätovné zvolanie povodňovej komisie mesta Senica za účelom prehodnotenia doteraz prijatých opatrení a povodňového rizika a to z okrem uvedeného dôvodu a j z nasledovných dôvodov: 
- do posledného zastupiteľstva nebolo vydané stanovisko VÚPaOP, ktoré nariadil PD Senica v rámci opatrení OÚ Senica. Máme za to, že do času vydania nového rozhodnutia OÚ Senica je v platnosti vyhláška 19/2009 Poľn.2029/s.137/2009-Mik, ktorou sa má riadiť,
- nesúhlasíme s názorom primátora, že Mesto Senica nemá žiadne kompetencie konať v predmetnej veci a to z dôvodu skutočnosti, že v priamo v texte zákona o ochrane pred povodňami sa uvádza, že v oblasti prevencie obec vykonáva úlohy v rámci preneseného výkonu štátnej správy a to napr. Vydáva príkazy na základe návrhov vlastnej povodňovej komisie ( § 27,ods.16, zák. 7/2010 Z.z. v znp.). Tieto príkazy môžu byť samozrejme adresované aj obhospodarovateľovi PD Senica,
- nie sú rešpektované požiadavky poškodených občanov, vlastníkov pôdy, najmä: vyoranie rýh v požadovanej vzdialenosti (z dokumentácie je zrejmé, že aj pri malých úhrnoch okolo 10mm za deň sa 26.12.23 a 6.1.24 opakuje splavovanie bahno toku, ktorý zaplavuje komunikácie a odtokové kanály), ďalej preosiatie lokality nad cintorínom trávou ( táto požiadavka bola odsúhlasená agronómom PD Senica na povodňovej komisii mesta, čo je uvedené v zápisnici). Vysiatím pšenice, ktorá sa zoberie začiatkom júla sa problém nerieši, len odsúva. Upravenie cesty vývozom po celej dĺžke, kde sú hlboké erózne kanály, protieróznymi opatreniami (rozoranie, predelenie protieróznymi kanálmi). Rozšírenie trávnatého pásu pri Havlovom jarku.
Aktuálne opatrenia (obsiatie husto siatymi plodinami) považujeme za nedostatočné a nevyhovujúce, čo vieme zdokumentovať z prívalového dažďa z 23.5.23.

 

Odpoveď:

Na kultúrnom diele 5201/2 (nad cintorínom) je viditeľný osev husto siatej obiloviny. Osev je plne obsiahnutý na parcele, bez výpadkov či neobsiatych plôch. Práce a pohyb mechanizmov sú vedené tak, aby eliminovali vodnú eróziu a znehodnocovanie pôdy. 
Po zbere husto siatej obiloviny bude časť kultúrneho dielu nahradená trávami tak, aby bol prepojený jestvujúci trávový pás 5208/1 s biopásom nad cintorínom.
PD má povinnosť siať vodozádržné pásy plodín až na dieloch väčších ako 20 ha alebo kde sa nachádza erózia pôdy 20%. Aktuálne na ploche nie je detegovaná žiadna vodná erózia, okraje parcely sú obrastené trávou. Do dnešného dňa VUPOP nevydal doplňujúce opatrenie na ochranu poľnohospodárskej pôdy pred vodnou eróziou. Všetky náležitosti vyplývajúce z aktuálne vyplývajúcich predpisov pre PD považujeme za splnené.
-------------------------
- V lokalite Záchrastie Mesto navrhlo PD prijať mechanické opatrenia proti vodnej erózii na ceste. Pre zapracovanie navrhovaných úprav sú nutné predbežné kroky – konzultácia s turistickou organizáciou v ktorej správe trasa je. S danými návrhmi zástupcovia PD súhlasili. 
Taktiež bolo prediskutované prípadné osadenie ešte jednej záchytnej vane /mreže/ na parc. č. 866, 907, ktorých vlastníkom je Mesto Senica. 
---------------------
- Čo sa týka situácie v zimných mesiacoch tohto roku. Od 27.10.2023 do 3.1.2024 napršalo 209 mm zrážok, čo môžeme charakterizovať ako zrážkovo nadlimitný. Plné nasiaknutie pôdy a navyše napadnutie väčšieho množstva snehu s následným odmäkom malo za následok zrýchlený odtok vody z vyvýšených miest podporený odtokovou ryhou vytvorenou občanmi Kunova nad svojimi parcelami a ústiacej v centre obce. 
Záchytná mreža bude pravidelne čistená. 
 

Vybavuje: Ing. Mária Gavorová, PhD., Branislav Bederka
 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!