Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.05.2024 - 11:00  //  aktualizácia: 03.05.2024 - 14:52  //  zobrazené: 655

Pripomíname si 105. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika

4. mája si pripomíname 105. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika - slovenského štátnika, diplomata, politika, vojenského letca, brigádneho generála ozbrojených síl Francúzska, astronóma, fotografa, vedca a vynálezcu.

V Senici sme si rodáka z Košarísk pripomenuli pietnou spomienkou 3. mája pri jeho pamätníku v parku pri Základnej umeleckej škole.

Primátor Senice Martin Džačovský v príhovore pripomenul niektoré aspekty jeho osobnosti: „Milan Rastislav Štefánik bol bezo sporu veľkou a inšpiratívnou osobnosťou z viacerých dôvodov. Aktívne sa angažoval vo vlasteneckej činnosti a boji za práva Slovákov. Jeho prínosy v oblasti astronómie a fotometrie ho robia vzorom pre mladých vedcov a študentov. Jeho odvaha a oddanosť pravde a spravodlivosti poskytli inšpiráciu mnohým, ktorí hľadali silný morálny príklad. Štefánikove diplomatické úspechy a schopnosť budovať medzinárodné vzťahy sú príkladom efektívnej diplomacie a spolupráce medzi národmi. 
Toto všetko ho vynieslo na výnimočné miesto v dejinách a robia z neho inšpiratívnu postavu pre mnohých ľudí, nielen zo Slovenska, ale aj z celého sveta."

Celoslovenská spomienka na Bradle pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti generála M. R. Štefánika začína 4. mája o 10:00 hod.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!