Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 24.10.2019 - 15:35  //  aktualizácia: 24.10.2019 - 15:55  //  zobrazené: 783

SENICKÍ PEDAGÓGOVIA VO VIEDNI, VIEDENSKÍ PEDAGÓGOVIA V SENICI

V rámci vzdelávacieho projektu  BIG SK-AT realizovaného z programu Interreg V-A SK- AT  boli zorganizované dve cezhraničné návštevy pedagógov materských a základných škôl s cieľom spoznať a porovnať vzdelávacie systémy v Rakúsku a na Slovensku.

Celodennej exkurzie sa 26. septembra zúčastnilo dvadsať učiteľov materských škôl okresu Senica, ktorí navštívili materskú školu na Hütteldorfer Straße 16-22/8 vo Viedni, kde ich srdečne privítala riaditeľka Victoria Gamauf. Školu navštevuje 68 detí a sú rozdelené do 4 tried - trieda od 0 - 3 roky, do 6 rokov a dve zmiešané triedy. Rakúske pedagogičky vidia výhodu tohto systému v tom, že si deti navzájom pomáhajú a menšie deti sa napodobňovaním rýchlejšie učia od tých starších. Riaditeľka zoznámila slovenských pedagógov s režimom dňa a aktivitami, ktorým sa deti venujú. Ukázala im priestory školy a školský dvor, ktoré boli v porovnaní s našimi senickými škôlkami podstatne menšie. Trieda pozostávajúca z jednej miestnosti slúži ako herňa, jedáleň aj spálňa, pričom deti nespávajú na postieľkach, ale na matracoch. Strava sa vo väčšine prípadov do škôlok dováža. Vo viedenských škôlkach je v rámci projektu podporovaná multijazyčnosť, s ktorou vzhľadom na multinárodnostnú metropolu Rakúska musia školy pracovať a prispôsobovať jej vzdelávanie. V navštívenej škôlke pri pedagogičkách pôsobia jazykové asistentky, ktoré deťom približujú maďarčinu, turečtinu a ruštinu. Pedagógovia si navzájom vymenili skúsenosti a zistili, že ako na Slovensku, tak aj v Rakúsku si práca s deťmi vyžaduje celého človeka, zainteresovanie a osobnú motiváciu. Pedagógovia sa po obohacujúcom dni vracali naspäť do Senice s pocitom spokojnosti. Naše deti majú v každej triede dostatok priestoru na hru, spánok, každý má svoje miesto pri stole, pohárik, uterák a vyzdobenú triedu plnú hračiek, priestranný dvor s preliezačkami. V porovnaní s navštívenou materskou školou sú tie naše z hľadiska priestorov, vybavenia a poskytovaných služieb nadštandardnejšie.

15. októbra navštívili rakúski pedagógovia viedenských základných škôl senickú Základnú školu na Sadovej ulici. Riaditeľa školy Svetlana Chábelová spolu s pedagogičkou a lektorkou nemeckého jazyka projektu BIG SK-AT K. Ružičkovou pripravili pre rakúskych kolegov bohatý program. Desať pedagógov si prezrelo priestory školy, nazreli do priebehu vyučovania prvého stupňa na hodinách hudobnej výchovy, vlastivedy , telocviku, slovenského jazyka a výtvarnej výchovy. Na druhom stupni mohli pozorovať výučbu nemeckého a anglického jazyka, či chémie. Rakúski pedagógovia boli prekvapení z úrovne vybavenia školy, odborných učební, školskej jedálne a systému stravovania. Ani na základných školách nie sú v Rakúsku bežné školské kuchyne. Strava je opäť dovážaná.  Projektory a interaktívne tabule v triedach  nie sú samozrejmosťou. Problematický je v Rakúsku aj prechod dieťaťa z materskej školy na prvý stupeň základnej školy a z neho na druhý stupeň. Ide o tri rôzne inštitúcie, zväčša umiestnené v rôznych objektoch s vlastnými princípmi výučby, ktoré na seba často nenadväzujú. Pre dieťa sú tieto prechody veľmi komplikované a náročné na psychiku. Ako nás však pedagógovia informovali, napríklad vo Viedni už vzniklo niekoľko škôl, v ktorých je zlúčená materská škola, prvý a druhý stupeň základnej školy pod jednou strechou a táto tendencia bude zrejme v prospech žiakov pokračovať. Prišlo aj na tému slovného hodnotenia a známkovania. Na viedenských školách preferujú v priebehu polroka slovné hodnotenie a po istých prebraných celkoch píšu žiaci testy, z ktorých sú známkovaní. Problémom tohto hodnotenia je, že výsledná známka testu nemusí korešpondovať s priebežným slovným hodnotením, s čím sú rodičia žiakov nespokojní.                                                    

Aj po tejto návšteve sme museli skonštatovať, že naše senické školy sú na veľmi dobrej úrovni a svojim žiakom ponúkajú kvalitu a komfort.

 

 

Mgr. Ľubica Kadlec Melišova

projektová manažérka

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!