Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 08.01.2024 - 15:20  //  aktualizácia: 08.01.2024 - 15:25  //  zobrazené: 267

Správa zo služobnej cesty p. Lackoviča do Portugalska

predkladateľ: Roman Sova

Interpelácia z 8. MsZ

Otázka:

Prosím o správu zo služobnej cesty p. Lackoviča do Portugalska

- prezentácia mesta

- finančné náklady mesta na SC

- budúci benefit pre naše mesto

 

Odpoveď:

Podujatia Portugal Smart Cities Summit 2023 som sa zúčastnil na pozvanie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej Republiky. Nemalou pridanou hodnotou bola reprezentácia mesta Senica a riešení v Senici na takom veľkom podujatí v rámci panelovej diskusie. Táto odborná panelová diskusia s predstaviteľmi portugalských samospráv ako Lisabon či Seixal bola na tému Implementácia smart riešení v samosprávach, bola vedená v anglickom/portugalskom jazyku s moderátorom zo CNN Anselmom Crespom a za Slovensko som bol na tejto diskusii jediným zástupcom.

Náklady spojené s touto pracovnou cestou zabezpečovalo MIRRI na základe zmluvy s mestom Senica – súčasť prílohy. Jediné náklady mesta boli na doplatenie letenky - 216,89 Eur a cestovné náhrady pre miesta a čas, kedy MIRRI nezabezpečilo stravu ako napríklad v deň cesty do a z Lisabonu - 147,35 Eur ( strava, cestovné poistenie, preprava mestská).

Hlavné benefity vidím vo všeobecnosti v naviazaní kontaktov s pracovníkmi MIRRI vrátane vtedajšie ministra Petra Balíka, Veľvyslancom SR v Portugalsku J.E. Tibora Králika a komunikácia a hlavne inšpirácia s konkrétnymi smart riešeniami prezentovanými v rámci tohto Summitu, ale aj riešeniami v iných urbanistických oblastiach portugalských miest či Univerzitou NOVA v Lisabone, ktoré verím, že budeme vedieť v blízkej budúcnosti implementovať aj u nás. O účasti na podujatí som vypracoval pre MIRRI aj dokument, ktorý je takisto súčasťou prílohy. Uvedomme si, prosím, že bez toho, aby sme využívali takéto príležitosti na stretnutia na vzájomné inšpirácie, sa ako spoločnosť ďaleko neposunieme.

 

Vypracoval: Mgr. Filip Lackovič

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!