Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 13.04.2018 - 13:09  //  aktualizácia: 13.04.2018 - 13:17  //  zobrazené: 2104

V Enersole uspela aj SOŠ Senica

Enersol – to je brána do budúcnosti, každý dáva do nej svoj vklad.“ Takto výstižne charakterizoval celoštátne súťažné kolo vo využívaní alternatívnych zdrojov energie pod názvom Enersol podpredseda celoštátnej odbornej komisie Jozef Klinda z Ministerstva životného prostredia pri jeho otvorení za účasti víťazov krajských kôl 11. apríla. Na pôde hostiteľskej  Strednej odbornej školy Senica, ktorá súťaž organizačne pripravila 8. raz podčiarkol, že Enersol sa venuje dvom hlavným kategóriám – obnoviteľným zdrojom energie a úsporám energie.

Enersol sa aj zásluhou uplatňovania alternatívnych zdrojov energie a neustálej propagácii  v Strednej odbornej škole  (SOŠ) Senica dostal do pozornosti okrem školstva už aj mnohých firiem. Svojou druhou účasťou na celoštátnom kole Enersol vyjadrila podporu i ocenenie organizátorom štátna tajomníčka Ministerstva školstva Oľga Nachtmanová. Pozorne si vypočula prezentácie súťažiacich a oboznámila sa s viacerými veľmi interesantnými projektmi. Na margo spracovania prvých odborných tém v oblasti životného prostredia študentom zdôraznila, že už účasťou na celoštátnom kole v Senici dokázali, že sú v tom, čo robia dobrí bez ohľadu na záverečné posúdenie odbornou komisiou.

Do Senice prišlo 52 študentov z 22 stredných odborných  škôl, ktorí  pripravili spolu 35 projektov. Študenti riešenia  teoretických a praktických úloh zameraných na úspory energie, hľadanie a využívanie obnoviteľných zdrojov energie odborníkom prezentovali 12. apríla v troch kategóriách – hlavnej, tvorivej a propagačnej. Každá z nich má svoje špecifiká. V hlavnej sa zameriavajú študenti na úsporu energií a obnoviteľné zdroje, v  tvorivej  kategórii je výsledkom vytvorenie výrobkov a v propagačnej sa uplatnia kreatívne riešenia.

V hlavnej kategórii zvíťazili študenti SPŠE Košice s projektom Efektívne využitie tepla v domácnosti. Usporiadateľskú školu zastupoval Jakub Korych s projektom Synergia obnoviteľných zdrojov energie. V tvorivej  kategórii bola na prvom mieste SOŠT Humenné s projektom Meteorologická stanica. V propagačnej kategórii zvíťazila SPŠ dopravná Košice s projektom Pozývame vás na Ekodeň – Deň dopravy. Na treťom mieste skončila domáca SOŠ Senica s projektom Igelitové bábiky. Stredoškoláci na prvom až piatom mieste sa zúčastnia na medzinárodnej konferencii projektu Enersol EU 2018, ktorá bude v rakúskom  Hollabrunne 19.- 20. apríla.

Hlavným cieľom súťaže Enersol je rozvíjať  tvorivé odborno-teoretické  a odborno-praktické skúsenosti žiakov, vytvárať trvalý vzťah k ochrane životného prostredia a problematike využívania alternatívnych zdrojov energie“, zdôraznil riaditeľ SOŠ Senica Pavol Paradeiser na margo súťaže, ktorá z roka na rok aktivizuje v odborných školách viac študentov a prináša inovatívne riešenia aj do každodenného využívania. Veľkú úlohu v tomto procese zohrávajú pedagógovia, ktorí so študentmi pracujú a podporujú intelekt a invenciu.

Súťaž Enersol Sk organizujú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, Štátny inštitút odborného vzdelávania, celoštátna odborná komisia súťaže a SOŠ Senica, ktorá poskytuje priestory a výborné zázemie pre účastníkov.

bar

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!