Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Kultúra
publikované: 02.04.2024 - 10:16  //  aktualizácia: 02.04.2024 - 10:31  //  zobrazené: 424

V Galérii v podkroví sa prezentuje Eliška Šefčíková Stanková

Priestory Galérie v podkroví v ZUŠ Senica ožili zaujímavou výstavou s názvom Metamorfózy senickej textilnej výtvarníčky a odevnej dizajnérky Elišky Šefčíkovej Stankovej. Výstava je prierezom širokej škály autorkinej umeleckej tvorby v priebehu posledných 20 rokov. Otvorená bola vernisážou 14. marca a potrvá do 20. apríla 2024. 

„V Metamorfózach sa prelínajú umelecké formy divadla, divadelného kostýmu, módy ako architektúry odevu a abstrakcia maľovaného  obrazu, ktorý harmonicky dopĺňa jednotlivé etapy vývoja autorkinej tvorby. 

 Prioritnou umeleckou činnosťou je scénografická a kostýmová tvorba, v rámci ktorej autorka vytvorila viacero divadelných inscenácií. Najpočetnejšie pre Trenčianske hradné divadlo a Mestské divadlo v  Trenčíne: Studňa lásky, Svetový Slovák Štefánik, Ženba, Alžbeta a Shakespeare, Bábka, Antigova v NY, Matka, Baltazár banán. Nemožno opomenúť ani senické Záhorácke divadlo s predstaveniami: Rómeo a Júlia, Nedzela na Záhorí, Zmrnený čert či Dúm Bernardy Alby.

 Cit pre módu a umeleckú stavbu odevu stvárňuje v základnej, čistej geometrickej forme s dôrazom na plastickú detailu a ženskú siluetu. Práve tieto konštrukčné postupy prezentujú kolekciu modelov Squares, Circles, Colors, Shapes, Structures. Pri inštalácii odevov autorka využíva dramatickú hru svetla, ktoré významovo dokresľuje čistotu a myšlienku stvárnenia jej umeleckej módnej tvorby tak, ako aj atmosféru módnej fotografie. Svetlo ako dôležitý atmosférotvorný prvok často autorka využíva aj v divadelnej a maliarskej tvorbe.

Sprievodnou tvorivou činnosťou sú obrazy plné štruktúr, farieb a vrstvenia. Tie slúžia aj ako návrhy na dezén, potlač látky a následne sú aranžované do odevu, objektu a interiérových textilných doplnkov. Práve voľná textilná tvorba sa stala inšpiratívnou pre súčasné najnovšie kreovanie autorky, kde sa obraz a jeho dezén stáva dominantným prvkom odevu. Maliarske diela sú transformované do modelovanej plochy odevu a zdôrazňujú jeho primárnu formu a siluetu ženského tela."

text: Natália Žúrková / Eliška Šefčíková
foto: Eliška Šefčíková, Stanislav Prokeš

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!